İzmir’de bir ilk Yumurtalık Kanserinde VATS Ameliyatı Yapıldı
16 Haziran 2020

• EKİP copy.jpg
  • DR OĞUZHAN-HASTA.JPG

Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde  ileri evre yumurtalık (over) kanseri tanısı konan Perihan Bezci’ye dünyada ve Türkiye’de  az sayıda merkezde yumurtalık  kanserinde de uygulanan  VATS (Video Assisted Thoracic Surgery) adı verilen işlem yapıldı.

Karında şişlik ve nefes darlığı şikayeti ile SBÜ İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvuran okul öncesi öğretmeni Perihan Bezci’ye yapılan tetkiklerin ardından yumurtalık  kanseri tanısı kondu. Doktorlar tarafından ameliyat kararı verilen Bezci, Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi operasyonlarının üstün başarı ile yapıldığı Jinekoloji Onkoloji Kliniği’nde,  Doç. Dr. Oğuzhan Kuru ve ekibi tarafından ameliyata alındı. Operasyon sırasında Bezci’ye  İzmir’de ilk kez, ileri evre over kanseri hastalarında da uygulanan  Video Assisted Thoracic Surgery (VATS) işlemi  yapıldı.  Akciğer hastalıkları ve tümörlerinde uygulanan VATS işlemi  ile  akciğerlerinde tümör tespit edilmeyen Bezci’nin , operasyon öncesi kemoterapi tedavisi almasına gerek kalmaksızın ameliyatı gerçekleştirildi.

“Dünyada ve ülkemizde az sayıda merkezde uygulanıyor”

Doç. Dr.Oğuzhan Kuru yaptığı açıklamada over  kanserinde hastaların hayatını uzatan en önemli faktörün Jinekolog Onkolog tarafından yapılan ve geride görünür tümör bırakılmayan cerrahi işlem olduğunu belirtti. Over kanserinde hastaların çoğunun karında şişliğe (asit) bağlı nefes darlığı, yumurtalık kitlesinin oluşturduğu ağrı ve hazımsızlık gibi şikayetler ile hekime başvurduğunu kaydeden Dr. Kuru  “Bu hastaların bir kısmında ise göğüs boşluğunda da sıvı (plevral efüzyon) birikmekte ve geride tümör bırakmadan ameliyata uygun olup olmadığının değerlendirilmesi ayrıca önem kazanmaktadır. Eğer göğüs boşluğunda hastalık bulunmuyor ise aynı seansta karın (batın) ameliyatına devam edilip hastalığın yayıldığı tümörlü dokular çıkarılmaktadır. VATS işleminde, hastanın cildine 1cm’lik bir kesi yapılarak kamera eşliğinde göğüs boşluğuna girilmekte ve akciğer yüzeyi ile zarında tümör olup olmadığı değerlendirilmektedir. Şüpheli alanlardan biyopsi alınarak gerekirse tümörlü dokular çıkarılmaktadır. Esas olarak akciğer hastalıkları ve tümörlerinde uygulanan bu yöntem dünyada ve ülkemizde az sayıda merkezde over kanserinde de uygulanmaktadır” dedi.

"Sağlıklı olarak takip ediliyor"

Geçtiğimiz Nisan ayında karında şişlik ve nefes darlığı ile hastaneye   başvuran hastanın  yapılan tetkiklerinde karın içinde ve her iki göğüs boşluğunda asit ve kanser olabilecek over kitlesi saptandığını aktaran Doç. Dr. Kuru “ Klinik Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Mehmet Gökçü’nün başkanlığındaki tümör konseyinde hastaya cerrahi kararı alındı. Göğüs Cerrahisinden Dr. Özgür Öztürk ile birlikte VATS operasyonuna başlanıldı. Göğüs boşluğundaki sıvı boşaltıldı. Burada tümör izlenmemesi üzerine karın  ameliyatına geçildi. Bu ameliyatta ise rahim, yumurtalıklar, dalak, kalın bağırsakların uç kısmı, karın zarı, diyafram zarı çıkarılması ve bağırsaklara yama (anastomoz) ameliyatı yapıldı. Yine nadir yapılan bir diğer işlem olan kalbin yanından (kardiyo-frenik) lenf nodu çıkarılması da  işleme eklendi. Ameliyattan 7 gün sonra  şifa ile taburcu ettiğimiz hastamızın,  ikinci haftada ise Dr. Hüseyin Salih Semiz tarafından kemoterapi tedavisine başlandı.  Şu an tümör belirteçleri kontrol altında olan hastamız, sağlıklı olarak takip edilmektedir” diye konuştu.

Perihan Bezci de  hastaneye başvurduğumda büyük ve kötü huylu  kitle tespit edildi ve ameliyat olmam gerektiği söylendi.  Doktoruma  güvendim, 7 saat süren ameliyat ile  tümör temizlendi. Şimdi kemoterapi tedavisi yapılıyor. Tedavimin tamamlanıp öğrencilerime kavuşacağım günü iple çekiyorum.  Bu zorlu süreçte ilgisini ve şefkatini esirgemeyen  doktorlarıma ve hemşirelere çok teşekkür ediyorum” dedi.