Hastanemizde, Cumhuriyetimizin 100. Yılında Ebelik ve Hemşirelik mesleklerinin afet durumlarındaki rolüne ayna tutmak ve acil sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamak amacıyla Acil ve Afet Durumlarında Sağlık Hizmetleri Sempozyumu düzenlendi.
Ebelik ve Hemşirelik Haftası Etkinlikleri kapsamında düzenlenen sempozyumun açılışına, İzmir İl Sağlık Müdürümüz Doç. Dr. M. Emre ERKUŞ, Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enver İLHAN, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Engin AKÇAR, Acil Hizmetleri Başkanı Dr. Ali ÖZBUDAK, Başkan Yardımcıları, Başhekimimiz Doç. Dr. Mehmet Zeynel KESKİN, hastane idarecilerimiz, İzmir’deki kamu hastanelerinden sağlık yöneticileri ve sağlık çalışanları katıldı. Sempozyum, Ülkemizde yaşanan depremlerde hayatını kaybedenler için saygı duruşu ile başladı.
Deprem bölgesinde görev alan sağlık çalışanlarının yaşadıklarını anlattıkları video gösterimi esnasında duygusal anların yaşandığı sempozyumun açılışında konuşan İzmir İl Sağlık Müdürümüz Doç. Dr. M. Emre ERKUŞ, sempozyum konusunun yakın dönemde yaşanan deprem felaketi nedeniyle önemine değinerek “Bizler bu hizmetleri sürekli sahada yürütürken; deprem, pandemi, acil durumlar ve askeri operasyon durumlarında aslında çok daha önem arzeden sağlık hizmeti sunumunu ne kadar zorlu koşullarda yaptığımızı vatandaşlarımız da yakinen görmüş ve izlemiş oldular. Buradan depremde vefat eden tüm sağlık çalışanlarımıza ve vatandaşlarımıza tekrardan Allah’tan rahmet diliyorum. Sizlerle birlikte sağlık ordusunun bir neferi olmaktan mutluluk duyuyorum. Tüm Ebelerimizin ve Hemşirelerimizin günlerini kutluyorum” dedi
SBÜ İzmir Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enver İLHAN da konuşmasında afetlerde sağlık çalışanlarının önemini vurguladı. Ebe ve Hemşirelerin günlerini kutladı.
Başhekimimiz Doç. Dr. Mehmet Zeynel KESKİN ise 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş ve Hatay’da meydana gelen deprem dolayısıyla tüm sağlık çalışanları olarak deprem bölgesindeki yaraları sarmaya çalıştıklarını ifade etti. Bu süreçte hastanemizde hizmet veren 69 hekim, 130 ebe ve hemşire ile 68 sağlık çalışanının deprem bölgesinde görevlendirildiğini belirten Doç. Dr. KESKİN, “Bizler de burada kalan sağlık çalışanlarımızla birlikte afet bölgesinden hastanemize getirilen depremzede hastalarımıza hizmet verdik, onları en iyi şekilde tedavi etmeye, yaralarını sarmaya çalıştık. Ülkece geçmiş olduğumuz bu zor dönemde canla başla çalışan tüm sağlık çalışanlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm milletimize başsağlığı diliyorum. Ebelerimizin, hemşirelerimizin ve psikologlarımızın 5 Mayıs Ebeler Günü, 10 Mayıs Psikologlar Günü ve 12 Mayıs Hemşireler Günü’nü ayrı ayrı kutluyorum “ diye konuştu.
Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürümüz Merdiye ÖZTÜRK de Acil ve afet durumlarında oluşabilecek sağlık tehlikelerini ve yaşamı tehdit edici zararlarını en aza indirmek amacıyla, ebeler ve hemşirelerin afet süreci boyunca sağlık yönetimi ve hasta bakımı vermede görev aldıklarını belirtti. Afetlerde, sağlık hizmeti sunumunun özel bilgi ve becerinin, acil sağlık hizmetlerinin işbirliği ile gerçekleştirildiğini ifade eden ÖZTÜRK, “Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak Cumhuriyetimizin 100. yılında Ebelik ve Hemşirelik mesleklerinin afet durumlarındaki rolüne ayna tutmak ve acil sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamak için bu sempozyumu düzenledik. Sempozyumunun düzenlenmesinde emeği geçenlere ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş depreminde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarını rahmet ve minnetle anarak güzel ülkemizin her köşesinde görevini özveriyle ve layığıyla yapan tüm meslektaşlarımın 5 Mayıs Ebeler Günü ve 12 Mayıs Hemşireler Günü’nü kutluyorum” dedi.
Yoğun katılımın olduğu ve gün boyu süren sempozyumda, Acil ve Afet durumlarındaki sağlık hizmetleri detaylarıyla ele alındı. Kahramanmaraş depreminde edinilen deneyimler katılımcılarla paylaşıldı. Sempozyumda ayrıca “6 Şubat Kahramanmaraş Depremi Dijital Fotoğraf Sergisi” yer aldı.