Kalp Ritim Bozukluğu olan 2 yaşındaki Yağız Efe Tepecik Hastanesi’nde Sağlığına Kavuştu
15 Nisan 2022


  • 1 copy.jpg
  • 2.JPG
  • EGETELGRAF_20220414_3.jpeg
  • HURRIYETIZMIREGE_20220414_1.jpeg
  • POSTAIZMIREGE_20220414_2.jpeg
  • YENIGUNIZMIR_20220414_3.jpeg


Doğuştan kalbinde ritim bozukluğu olan 2 yaşındaki Yağız Efe Yılmaz, Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Kliniği’nde, uygulanan kardiyak elektrofizyolojik çalışma ile dondurmalı tedavi yöntemi olan Kriyoablasyon işlemi ile hiç radyasyona maruz bırakılmadan tedavi edildi. 

 

Ülkemizdeki sayılı çocuk kalp ritim bozuklukları tanı ve tedavi merkezlerinden biri olan, Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Kliniği’nde, 2016 yılı başından itibaren kalp ritim bozukluklarının tedavisinde uygulanan  elektrofizyolojik çalışma (EPS) katater ablasyonu ile, ritim bozukluğu olan çocuklar tedavi edilerek ilaca bağımlı olmaktan kurtarılıyor. 

 

Acil olarak işleme alındı…

Çoklu antiaritmik ilaç tedavisine rağmen kalp ritim bozukluğu (supraventrikülertaşikardi)  devam eden  ve kalp yetersizliği bulguları gelişmeye başlayan 2 yaşındaki   Yağız Efe Yılmaz 

Çocuk Kardiyoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu ve  İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Karadeniz başkanlığındaki ekip tarafından radyasyona maruz bırakılmadan üç boyutlu haritalama eşliğinde kasık damarlarından özel kateterler ile kalbe girilerek dondurma (kriyoablasyon) yöntemi ile kalpte taşikardiye neden olan sorunlu bölge tedavi edildi. Başarılı geçen işlem sonrası hasta ertesi gün sağlıklı bir şekilde  taburcu edildi. 

 

Kesin tedavi yöntemi olarak uygulanıyor…

Prof. Dr. Cem Karadeniz, bu kadar küçük çocuklarda büyüklerden farklı olarak komplikasyon riski nedeniyle öncelikle ilaç tedavisi denendiğini ancak hastanın taşikardisinin çoklu ilaca rağmen devam etmesi ve kalp yetersizliği tablosunun başlaması nedeniyle acil ablasyon işlemine alındığını belirtti. Taşikardinin kesin tedavisinin ilaç tedavisi olmayıp, uygun hastalarda ablasyon işleminin artık dünyada kesin tedavi yöntemi olarak uygulandığını ifade eden Prof. Dr. Cem Karadeniz, tedavi sonrasında hastaların yüzde 95’inden fazlasında kesin sonuç alınan işlemlerin hastaların daha az radyasyona maruz kalması, radyasyonun zararlı etkilerinin azaltılması ve hatta ortadan kaldırması amacıyla özel bilgisayar programları ile 3-boyutlu görüntüleme ile oldukça güvenilir bir şekilde yapıldığını kaydetti. 

 

 

Sonuçlar memnuniyet verici…

Hastane Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Emiroğlu da ülke genelinde az sayıda bulanan belirli  merkezde yapılan tedavinin Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de yapılmasından ve başarılı sonuçlarından duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Böylece ritim bozukluğu olan çocuk hastalarımız başka illere gitmeden, herhangi bir ek ücret ödemeden kolaylıkla ve en son teknoloji kullanılarak hastanemizde tedavi olmaktadırlar” diye konuştu.

 

 

Nelere sebep oluyor…

Kalbin hızlı çalışması olarak tanımlanan taşikardi sırasında kalp hızının genellikle dakikada 180 ve üzerine çıktığı Supraventriküler Taşikardi atakları çoğu insanda herhangi bir probleme neden olmazken, bazı durumlarda uzun süreli devam ettiğinde kalp yetmezliğine, bayılmaya ve çocuklarda psikolojik sorunlara ve özellikle bebeklerde tespitinin zor olması nedeniyle kalp yetersizliğine neden olabiliyor. Taşikardinin ablasyon tedavisi ile hastaların uzun süreli ilaç tedavisinden ve bu ilaçların olası yan etkilerinden korunması sağlanıyor.