Klinik Tanıtımı
19 Mart 2020

  • DSC_9921.JPG
  • DSC_9928.JPG
  • DSC_9917.JPG
  • DSC_3844.JPG
  • DSC_3847.JPG
  • IMG_8700.JPG
  • IMG_8710.JPG
  • IMG_8712.JPG
  • IMG_8716.JPG
  • IMG_8722.JPG

Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Palyatif Bakım Merkezi 25 Nisan 2013 Perşembe günü İzmir Kamu Hastaneleri Birliğinde düzenlenen ilk ‘Palyatif Bakım Çalıştayı’ sırasında alınan “Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Palyatif Bakım Merkezi kurulması” kararına istinaden 3 Haziran 2013 tarihinde Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi C Blok 2. Katta kurulmuş ve aynı tarihlerde hasta kabulüne başlanmıştır. Aile Hekimliği ve İç Hastalıkları Klinikleri işbirliğinde 30 yatak olarak kurulan merkez, 2014 yılından itibaren sadece Aile Hekimliği Kliniği uzmanlarının sorumluluğunda hizmet sunmaya devam etmektedir.

İzmir’de Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan ilk Palyatif Bakım Merkezi olup, Aile Hekimliği Kliniği desteğiyle hizmet sunan Türkiye’deki ilk merkez niteliğini de taşımaktadır. Merkez 2015 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından 32 yatak olarak tescil edilmiş; ancak hastane fiziki şartları gereği birimin bir bölümünün Algoloji Kliniği tarafından girişimsel işlemler amacıyla kullanılması nedeniyle halen 4 tek kişilik ve 10 çift kişilik odada 24 aktif  Palyatif Bakım yatağı ile kapsamlı genel palyatif bakım hizmeti sunmaya devam etmektedir. Birimde “yaşama günler katmak mümkün olmadığında günlere yaşam katmak” felsefesiyle hizmet sunumu sürdürülmektedir. Klinik ortalama yatış süresi yaklaşık 15 gün civarında olup, 2013 yılından bu yana binlerce hasta ve hasta yakınına yaşam kalitesini artırmaya, günlere yaşam katmaya yönelik biyopsikososyospiritüel nitelikte sağlık hizmeti sunulmuştur.

Merkez sorumlu Hekimi Doç. Dr. Yasemin Kılıç Öztürk yönetiminde görevlendirilmiş iki Aile Hekimliği akademisyeni ve rotasyonla klinikte görev alan Aile Hekimliği uzmanlık öğrencilerinin yanı sıra deneyimli ve alanda eğitimli hemşire ekibi, sosyal hizmet uzmanı, psikolog, diyetisyen, fizyoterapist, eczacı, sekreter, hasta bakım elemanları, destek personeli ve yarı zamanlı manevi bakım elemanlarıyla birlikte gereğinde konsultan uzmanlar işbirliğiyle multidisipliner bir ekip çalışması yürütülmektedir. Merkezde tüm hasta ve hasta yakınlarına özel kişiye yönelik bakım planı uygulanmaktadır. Gönüllülerin katılım ve desteğiyle çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetler planlanmaktadır. Merkeze ait etkinlik ve haberlere Etkinlik ve Haberler sekmesinden ulaşılabilir. Dünyada Palyatif Bakım Merkezlerinin güçlenmesi gönüllülerin maddi ve manevi katkılarıyla sürdürülmektedir. Ülkemizde de bu hizmetlerin günden güne artan kaliteyle sürdürülmesi için merkezde sağlık hizmetlerinin yanı sıra sosyal ve kültürel etkinlikleri artırmaya yönelik maddi ve/veya manevi destek sağlayacak gönüllülere ihtiyaç bulunmaktadır. TEAH Palyatif Bakım Merkezi Gönüllü adayları için tanıtım ve bilgilendirme metnine Gönüllü Adaylarına Yönelik Bilgilendirmesekmesinden ulaşılabilir.

Bakanlık onaylı Palyatif Bakım Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Programlarının yanı sıra Aile Hekimliği uzmanlık öğrencilerinin eğitimi, klinik personelinin hizmet içi eğitimi, hasta ve hasta yakını eğitimleri düzenli olarak güncellenmektedir. Ayrıca İzmir içi ve dışındaki yeni kurulacak palyatif bakım birimi çalışanları, Üniversitelerde eğitimi devam eden Geriatri yan dal uzmanlık öğrencileri, Tıp Fakültesi öğrencileri, hemşirelik lisans ve yüksek lisans öğrencileri, Hastane personeli, Hemşire yardımcıları, lise öğrencileri, yurtdışındaki aile hekimliği uzmanlık öğrencilerinin değişim programlarına yönelik teorik ve pratik uygulama eğitimlerinin yanı sıra Halk eğitimleri ile Palyatif Bakım konusunda bilgilenmek isteyen her bireye yönelik yapılandırılmış farkındalık eğitim ve etkinlikleri düzenlenmektedir.

Merkez çalışanları pek çok ulusal ve uluslar arası dernek ve kuruluşta aktif rol almaktadır. İlgili dernek ve kuruluşlaraDernek ve kuruluşlarsekmesinden ulaşılabilmektedir. Ayrıca merkez çalışanlarının katılım ve katkılarıyla her yıl çok sayıda kongre, sempozyum, çalıştay düzenlenmekte, bilimsel alanda öncü kaynak kitap ve yayınlar sunulmaktadır. İlgili kaynaklardan bazılarına Yayınlarsekmesinden ulaşılabilmektedir.