8. Tepecik Enfeksiyon Günleri - BUHASDER Kongresi Düzenlendi
30 Ekim 2019

  • DSC_7726.JPG
  • DSC_7728.JPG
  • DSC_7732.JPG
  • DSC_7734.JPG
  • DSC_7737.JPG
  • DSC_7740.JPG
  • DSC_7742.JPG
  • DSC_7746.JPG
  • DSC_7749.JPG
  • DSC_7754.JPG
  • DSC_7757.JPG
  • DSC_7761.JPG
  • DSC_7762.JPG
  • DSC_7769.JPG
  • DSC_7774.JPG
  • DSC_7778.JPG
  • DSC_7783.JPG
  • DSC_7791.JPG
  • DSC_7792.JPG


Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği (BUHASDER), İzmir Valiliği, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sağlık Bakanlığı İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin iş birliği ve Konak Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Belediyesi, Dalan Sabunları katkılarıyla BUHASDER 2019 Kongresi “8. Tepecik Enfeksiyon Günleri” Düzenlendi. 

16 – 20 Ekim 2019 tarihlerinde, Antik Anadolu Kenti olan Efes’te, “Palm Wings Ephesus Hotel”de gerçekleştirilen kongrede enfeksiyon hastalıkları ve mikrobiyolojiye ait önemli konular multidisipliner bir yaklaşımla güncel bilgiler ışığında, farklı bilim dallarından bilim insanları ve uzmanlar tarafından tartışıldı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl’ün ve Prof. Dr. Ayşe Wilke Topçu’nun onursal başkanı olduğu BUHASDER 2019 kongresine Devlet Eski Bakanı Yılmaz Karakoyunlu ve Kültür Eski Bakanı Suat Çağlayan, eski milletvekili Cemil Şeboy, Selçuk Kaymakamı Ekrem İnci, Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel, SBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hakan Bayrakçı, Hamidiye Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdoğan Çetinkaya, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Kenan Teker, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Hizmetleri Müdürü Hacer Rastgel katıldı. Uluslararası katılımlı gerçekleşen kongreye yurt dışından Asya, Avrupa ve Afrika’dan alanında uzman bilim adamları olan Dr. Edmond Puca, Dr. Natasa Katanic, Dr. Silvano Esposito, Dr. Silvana Noviello, Dr. Hussain Samadi Kafil, Dr. Bakary Sayon Keita ve Dr. Sounkalo Dao bilimsel katılım ve katkıda bulundular.

Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği (BUHASDER) ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Şükran Köse gerçekleştirdiği açılış konuşmasında “BUHASDER, benimsemiş olduğu ilkelere uygun olarak bilimsel ve toplumsal çalışmalarını sürdüren ve heyecanını hiç kaybetmeden, tıbbın farklı bölümlerinin zenginliğinden yararlanarak, geleneksel hale gelen kongrenin bu yıl sekizincisini gerçekleştiriyoruz.  ‘Dayanışma, gönüllülük, yardımlaşma ve özveri ile daha güzel bir dünya’ düşüncesi ile yola çıkan derneğimiz, günümüze kadar, pratik tıbbi yaklaşımlara ve çözüm odaklı çalışma modeline hak ettiği değeri vererek, bilginin tüm toplum katmanlarına yayılmasını hedefleyen ve paylaşımcılığı benimseyen anlayışla uzun yıllardır topluma hizmet etmektedir. Hastalıkların bulaşını önlemek, temel çıkış noktasını oluştururken; güzelliklerin ve iyiliklerin bulaşmasına da bir kapı aralama gayreti içinde olmuştur.  “Biz Anadolu’yuz” sözünün taşıdığı dayanışma ruhundan da esinlenerek, bu yılki kongremizi "Anadolu Narı’nın" simgelediği bereket ve yenilenme ile özdeş tutarak düzenlemek istedik. Kongrenin verimli geçeceğine inanıyorum. Kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen pek çok kişi ve kurum oldu. Hepsine teker teker teşekkür ediyorum” dedi.

İklim değişikliklerinin sağlığa etkisi bulunmaktadır

Günümüzde iklim değişikliği her alanda olduğu gibi sağlık alanında da etkileri olan bir olgu olduğunu belirten Prof. Dr. Köse “İklim değişikliğinin sağlığa etkisi özellikle de enfeksiyon hastalıklarına etkisi kongremizde ilk kez ayrı bir oturum olarak her yönüyle farklı bilim dallarının uzmanlarıyla ele alınacaktır. Bunun dışında enfeksiyon hastalıkları ile ilgili hemen hemen diğer tüm konular ayrı başlıklar halinde düzenlenecek konferans ve panellerde tartışılacaktır. Ülkemizin güncel ve en önemli halk sağlığı sorunlarından birisi olan göçlerle ilgili olarak ortaya çıkabilecek enfeksiyonlara da özel bir önem verilerek uzmanları ile görüş alışverişinde bulunulacaktır” dedi.

Kongrede, Bağışıklama, Afet ve Kriz Durumlarında Enfeksiyonlara Yaklaşım, Göç ve Enfeksiyon, Enfeksiyon Hastalıklarına Global Bakış, Ebola, Sıtma, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Yoğun Bakımda Hasta Yönetiminde  Multidisipliner Yaklaşım, HIV Tedavisi ve Korunma Yolları, Hepatit B-C-D, Sepsis, Hastane Pratiğinde Dirençli Gram (-) Bakteri Enfeksiyonlarının Yönetimi, Diyabetik Ayak Enfeksiyonlarına Multidisipliner Yaklaşım, Enfeksiyon Hastalıkları ve Kan Bankacılığı, Bakteriyel Enfeksiyonların Tedavisinde Antibiyotik Dışı Uygulamalar, Özel Konakta Bakteriyel Enfeksiyonlar, Tüberküloz, Klinik Hekimlikte Karşılaşılan Sorunlara Güncel Yaklaşımlar, Kanser İmmünoterapisi, 2018 ve 2019 Nobel Tıp Ödülleri’nin Önemi, Osmanlıdan Cumhuriyete Enfeksiyon Hastalıkları ile Savaşım, Enfeksiyon Hastalıklarının Hukuki Boyutu gibi bilimsel gelişmelerin tartışıldığı oturumların yanı sıra Sivil Toplum Kuruluşları ve Kadın Sağlığı, Bilimin Gelişmesinde Görülmeyen Kahramanlar gibi özel bazı konular da tartışıldı.

16-20 Ekim 2019 tarihlerinde 5 gün süren ve 529 katılımcının yer aldığı kongrenin bilimsel programında, “HIV/AIDS Hasta Yönetimi”, “Yoğun Bakımda Mantar Enfeksiyonlarını Yönetimi”, “Salgın Yönetimi”, “Tıbbi İstatistik” ve “Mikrobiyota” olmak üzere 5 ayrı kurs düzenlendi.  Altı konferans ve 36 oturumda 204 konuşmanın yapıldığı kongrede 78 sözel ve 138 poster olmak üzere toplam 216 bilimsel bildiri sunuldu.

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı’ndan neyde Kaşif Dönmez, kemençede Cenap Başoğul, tanburda Selim Şenel, kanunda Orçun Vardar’ın da “mini konser verdiği” kongrede ayrıca Patolog Latife Doğanay Çağlayan, ressam Mustafa Ali Kasap ve fotoğraf sanatçısı Coşkun Yıldız’ın resim ve fotoğraf sergileri de yer aldı. Selçuk İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitim Folklor ekibi de halk oyunu gösterisi gerçekleştirdi. Kongre, 20 Ekim 2019 Pazar günü sosyal program çerçevesinde yapılan gezi ile sonlandı.