Dünya Sepsis Günü Etkinliği
28 Ekim 2019


  • DSC_2659 - Kopya.JPG
  • DSC_2645 - Kopya.JPG
  • DSC_2641 - Kopya.JPG
  • DSC_2663.JPG
  • DSC_2648.JPG
  • 111 - Kopya.jpg

SBÜ Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde  İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ile  Türk Yoğun Bakım Derneği öncülüğünde 13 Eylül Dünya Sepsis Günü dolayısıyla sepsise dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla etkinlik düzenlendi.

Etkinlik kapsamında Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi Yoğun Bakım Eğitim Sorumlusu Doç Dr Nimet Şenoğlu, Ege Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Mehmet Uyar ve Prof. Dr. Kubilay Demirağ,  sepsis ile ilgili tanım, tanı kriterleri ve tedavi konularına değindiler.

Sepsis tanım, görülme sıklığı, yıllık maliyet, sepsiste erken tedavin önemi hakkında konuşan Doç. Dr. Nimet Şenoğlu “Sepsis, vücudun enfeksiyona karşı geliştirmiş olduğu kontrolsüz ve abartılı yanıt sonucunda kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkan, bağışıklık sisteminin çökmesine yol açabilen, erken tanı konulup tedavi edilmezse ölümcül seyredebilen klinik bir tablodur.  Sepsis, dünyada ölüme ve sakatlıklara en çok sebep olan bir hastalık. Hastalarımız birincil ya da ikincil olarak sepsis'ten etkilenebiliyor. En önemli özelliklerinden birisi de  erken tanı ve tedavinin hayati önem taşımasıdır.  Sepsis konusunda ülkemizde yapılacak pek çok iş var.  Bu kapsamda sağlık personelinin eğitimi, halkın farkındalığın artırılması, geri ödemelerde sepsis algoritması  kullanımı, yeni ileri antibiyotik kısıtlama /doğru kullanım kurulları yaratılması, sepsis maliyetlerin doğru olarak çıkartılması önem taşımaktadır. Bu konuda yapılacak etkinlikler de farkındalık yaratmak için işlevseldir.  Biz de Global Sepsis Allians kapsamında Dünya Sepsis Günü Farkındalık Etkinliklerinden birini hastanemizde gerçekleştirmekten, değerli sepsis eğitmeni hocalarımızı ağırlamaktan  büyük onur duyuyoruz.”dedi.

Prof. Dr. Mehmet Uyar tanı kriterleri  ve Prof. Dr. Kubilay Demirağ’ın  tedavi yöntemlerine değindiği konuşmalarının ardından “ Dünya Sepsis Günü Etkinliği” yapılan bilimsel tartışmanın ardından sona erdi.