Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Dünya Böbrek Günü Kutlandı

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Dünya Böbrek Günü Kutlandı

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireleri Derneği’nin katkılarıyla düzenlenen etkinlikte "Dünya Böbrek Günü” kutlandı.

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Dünya Böbrek Günü ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle “Böbrekler ve Kadın Sağlığı” temalı panel düzenlendi. Çocuk nefroloğu ve emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Sevgi Mir'in moderatörlüğünü yaptığı panele, oyuncu Zeynep Beşerler panelist olarak katıldı.

Böbrek sağlığı ve hastalıkları konusunda toplum bilincini arttırmak, erken tanının önemini vurgulamak ve kronik böbrek hastalığının insan sağlığı ve ülke ekonomisi üzerindeki ağır yükü hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla düzenlenen Dünya Böbrek Günü etkinliği’nde Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Emiroğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, düzenleme kurulundan hemşire Sevginar Şentürk, Psikolog Mevlüt Ülgen, doktorlar ve çok sayıda hastane çalışanı da hazır bulundu.

Açılış konuşmasında Başhekim Doç. Dr. Mustafa Emiroğlu “Dünya kadınlar gününün tek bir gün değil, her gün kutlanmasını diliyorum. Çünkü yılın her günü onların emeğiyle birlikte yaşıyoruz. Doğumdan ölüme kadar yaşamı birlikte kurduğumuz, paylaştığımız insanları bir gün hatırlamak gerçekten az geliyor. Benzer bir olay vücudun en önemli fonksiyonel organı olan böbrekler için de geçerli oluyor. Böbrek sağlığı insan sağlığı için son derece önemlidir. Böbreklerin de aynı kadınlarımız gibi her gün hatırlanması gerekir. Bu etkinlikte kadın ve böbreğin birlikte ele alınması yararlı olacaktır. Böyle anlamlı bir etkinlikte katılımda bulunan herkese teşekkür ediyorum “dedi.

Organ nakli üzerine yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren oyuncu Zeynep Beşerler ise "Annelik gerçek anlamda hayata karşı direnç geliştirmenizi sağlıyor. Toplumdaki her şey kadında başlar, kadında biter. Kadın varsa eğitim var. Eğitim varsa kadın var. Kadının eğitimi ve toplumdaki yeri önemli. Elimizden geldiğince ünlüleri de organ bağışı konusunda duyarlı olmaya çağırıyoruz. Organizasyonlara davet ediyoruz ama çalışmalar artmalı. Tek başımıza bir şey yapamayız. Bunun için birlik önemli. Bir türlü fırsat olmadığı için organlarını bağışlayamayanların sayısı artarken organ beklerken hayatını kaybedenler var. Bu çok acı. Kadınların bu konudaki duyarlılığı yüksek ama daha da artmalı” dedi.

Mart ayının ikinci haftasında kutlanan Dünya böbrek günü ile Dünya Kadınlar gününün aynı güne denk geldiğini belirten Prof. Dr. Sevgi Mir ise
"2018 yılında bütün dünya ezilen kadına karşı ortak bir tavır sergilemeye başladı. Türkiye'de 9 milyon böbrek hastası var. Dünyada da kadın ölümlerinin 8'inci sırasında böbrek hastaları var. Dünyada 600 bin kadın böbrek hastalığından ölüyor. Buna erkekleri de eklediğinizde sayılar yükseliyor. Böbrekler hasta olmadan da kadınların böbreklerini koruması lazım. Spor ve çok su içmek önemli.” dedi.

Soru –cevap ile devam eden panelin sonunda oyuncu Zeynep Beşerler'e teşekkür eden Başhekim Doç. Dr. Mustafa Emiroğlu ve Prof. Dr. Sevgi Mir, toplu hatıra fotoğrafı çektirdi