“Kolon Kanserinden Korunabilirsiniz Sempozyumu” Düzenlendi
13 Mart 2020

Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi’ndeMart Ayı Kolon Kanseri Farkındalık Ayı“etkinlikleri kapsamında “Kolon Kanserinden Korunabilirsiniz Sempozyumu” Düzenlendi.

140 kişinin katılımcı olarak yer aldığı Sempozyum’da kolon kanserinde erken tanı ve tedavi yöntemi, kolon kanserinin riskleri ve yaşam tarzı, kolon kanserinde tedavi süreci ve yenilikler,  kolon kanserinde psikososyal sorunlar ve hemşirelik yaklaşımları, kolon kanser taramaları gibi konulara dikkat çekildi.

Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Emiroğlu sempozyumun açılış konuşmasında “Kanser, kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanan ölümleri dahi geçmiştir. Dünyan en büyük sağlık araştırmaları kalp ve kanser konularında yapılmaktadır. Dolayısıyla bir kanser türü olan Kolon Kanseri de önemlidir. Ülkemizde oran olarak daha az   görülse de giderek artmaktadır.  Bilinen bir gerçek şu ki, kanserlerin bir kısmı önlenebilir. Özellikle erken tanıyla kronik bir hastalığa dönüşebilir. Bundan dolayı erken tanı, teşhis ve uygun tedavi önemlidir. İşte bu tür bilimsel toplantılar, Kolon kanseri konusunda farkındalığın artırılmasına hizmet etmektedir. Bu sempozyummdan emeği geçen herkese çok teşekkür ederim “dedi.

“Kolon Kanserinden Korunabilirsiniz Sempozyumu” 3 panel ve 1 konferans şeklinde gerçekleştirildi. oturum başkanlığı Doç. Dr. Mustafa Emiroğlu ve Doç. Dr. Cem Tuğmen’in yaptığı “Kolektal kanser tarama kuralları-toplumsal tarama” başlıklı ilk panelde Doç. Dr. Tayfun Kaya  sunumunu gerçekleştirdi. Prof. Dr. Cengiz Aydın ve Doç. Dr. Fatma Vural’ın oturum başkanlığını yaptığı  “Kolon Kanserinde Erken Tanı ve Tedavi” konulu ikinci panelinde Op. Dr. Emre Dikmeer “Kolon Kanseri Epidemiyolojisi (Dünya-Türkiye)”, Doç. Dr. Cem Tuğmen “Kolon Kanseri Riskleri ve Yaşam Tarzı”, Başasistan Levent Uğurlu “Kolon Kanserinde Tedavi Süreci ve Yenilikler”;  oturum başkanlığını SBHM Hacer Rastgel -  Prof. Dr. Filiz Öğce’nin yaptığı üçüncü panelde ise Dr. Burcu Cengiz “Kolon Kanserinden Koruma ve Erken Tanıda Hemşirelik Yaklaşımları”, Arş. Gör. Emel Sütsünbüloğlu “Kolon Kanseri Psikososyal Sorunlar ve Hemşirelik Yaklaşımları”, Yara ve Ostomi Hemşiresi Songül Muratoğlu “Stoma Bakımında Yenilikler”, Dr. Hemş. Yeliz Akatın “Çalıştay Sonuçlarının Sunulması” konusunda konuşma yaptılar. Sempozyumun “Türkiye’de Kolon Kanseri Taramaları - KETEM Çalışmaları” başlıklı konferansın oturum başkanlığını Dr. Neşe Zeren Nohutcu  ve Dr. Öğrt.Üyesi. Gülay Oyur Çelik gerçekleştirirken Uzm . Dr Gökben Yaslı ise  konuşmacı olarak katıldı.

Düzenleme Kurulu’nun Doç. Dr. Mustafa Emiroğlu, SBHM Hacer Rastgel, Prof. Dr. Cengiz Aydın, SBHM Yrd. Hülya Ergen, Dr. Hemş. Yeliz Akatın, Hemşire Burcu Baysan ve Hemşire Gizem Zeybek’in yaptığı “Kolon Kanserinden Korunabilirsiniz Sempozyumu” emeği geçenlere teşekkür belgesi ve katılımcılar katılım belgesi verilmesi ardından sona erdi.