Tepecik Hastanesi Genetik Tanı Laboratuvarı’na Avrupa Sertifikasyonu
03 Mart 2020

• 3 copy.jpg
  • Ekip.JPG

Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genetik Tanı Laboratuvarı,  Avrupa Moleküler Genetik Kalite Ağı (EMQN-European Molecular Genetics Quality Network) tarafından akredite edildi.

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki en büyük genetik tanı laboratuvarlarından bir olan Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi; Dünya çapında 2 binden fazla üyesi olan, tanısal moleküler genetik test sonuçlarının üretildikleri her yerde doğru, güvenilir ve karşılaştırılabilir olmasını sağlamaya çalışan, Avrupa Moleküler Genetik Kalite Ağı (EMQN) tarafından sertifikalandırıldı.

Birim yetkilileri tarafından,  akciğer kanseri hastalarında yapılan Doku EGFR testi özelinde, akreditasyon için müracaat edilmesinin ardından,  bağımsız kuruluşlar tarafından test süreci değerlendirilen ve çeşitli prosedürleri tamamlayan laboratuvar, 1 yıl süren işlemlerin ardından EMQN sertifikasını aldı.

“Test sonuçlarının güvenilir olduğunu gösteriyor”
Sertifikasyon süreci hakkında bilgi veren Tıbbi Genetik Uzmanı Dr. Taha Reşid Özdemir “Laboratuvarımızda yaptığımız testlerden biri akciğer kanseri hastaları için yapılan Doku EGFR testi. Akciğer kanserinin de çeşitli alt tipleri mevcut. Bu testin hitap ettiği grup,  küçük hücre dışı akciğer kanserli (NSCLC’li) hastalar. Bu test, klinisyenler tarafından halk arasında akıllı ilaç olarak bilinen ilaçların tespitinde yardımcı tanı testi olarak kullanılıyor. Bu açıdan onlar için çok kritik bir öneme sahip.  Bu test özelinde biz sertifikasyon için Avrupa Moleküler Genetik Kalite Ağı’na müracaat ettik. Bir yıl süren işlemlerin ardından sonuç olumlu geldi.  Avrupa menşeili olan bu kalite ağından aldığımız sertifikasyon,  test sonuçlarının dünyanın her yerinde güvenilir olduğunu gösteriyor, dolayısıyla ciddiye alınıyor. Ayda yaklaşık 50 adet çalıştığımız bu testin sonuçları ortalama 10 gün içerisinde çıkıyor. Ege Bölgesi’ne hitap ediyoruz. Ege Bölgesi’nin dışından da örnek geldiği oluyor. Laboratuvarımızda çalıştığımız diğer testler için de bu sertifikayı almayı amaçlıyoruz” dedi.

“Amacımız dünya standartlarında kaliteli sağlık hizmeti sunmak”
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Emiroğlu da “Bornova Ek Hizmet Binamızda hizmet veren Tıbbi Genetik Laboratuvarımızın Türkiye’deki seçkin yerini onaylayan, destekleyen ve kalitesini arttıran bu tip sertifikasyon çalışmalarına devam ediyoruz. Amacımız burada halkımıza daha kaliteli sağlık hizmetini dünya standartlarında sunmaktır. Laboratuvarımızın sertifikasyon sürecinde emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımıza ve sağlık çalışanlarımıza teşekkür eder, çalışmalarında başarılar dileriz” dedi.