Tepecik Hastanesi’nde “Yenidoğan Mekanik Ventilasyon Kursu” Düzenlendi

• df880140-1cfc-4149-906d-af2e2d2bfcbf.JPG
  • c6f81b13-c6f5-41a5-aefc-2b7e3cb0d04d.JPG
  •  2.JPG

SBÜ İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bornova Ek Binasında 18 Mayıs 2019Cumartesi günü gerçekleştirilen kurs eğitimi teorik ve pratik uygulamalar olarak iki ayrı kısımda yapıldı. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Büyüyen Çocuk Derneği desteği ile '“Yenidoğan Mekanik Ventilasyon Kursu” düzenlendi.

SBÜ İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan KliniğiEğitim Görevlisi Doç. Dr. Melek Akar’ın başkanlığındadüzenlenen kurs, Doç. Dr. Melek Akar ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Neonatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. M. Yekta Öncel’in açılış konuşmaları ile başladı.

Yenidoğan Mekanik Ventilasyon Kursu’nda Kan Gazının Değerlendirilmesi, Non-invaziv Mekanik Ventilasyon, Konvansiyonel Mekanik Ventilasyon, Mekanik Ventilatörde Hasta İzlemi ve Bakımı, Mekanik Ventilatörden Ayırma konuları teorik olarak anlatıldıktan sonra mekanik ventilatör üzerinde pratik uygulamalara geçildi. Yoğun ilgi gören eğitime Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniklerinde görev yapan kıdemli asistanlar, uzmanlar ve bazı kamu ve özel hastanelerde görevli çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları katıldı.

Kurs eğitimleri Doç. Dr. Melek Akar ve Doç. Dr. M. Yekta Öncel’in yanında yine Yenidoğan Kliniği’nde görev yapan Uzm. Dr. Deniz Gönülal,  Uzm. Dr. Özgün Uygur, Uzm. Dr. Meltem Koyuncu Arslan ve yenidoğan yan dal asistanı Uzm. Dr. Hüseyin Üstün tarafından üstlenildi.

Kurs katılımcılarının her birine kursta aktarılan teorik bilgileri içeren kitapçıklar dağıtıldı. Ayrıca kursun sonunda yapılan çekilişle 3 kursiyerimize “Yenidoğanda Solunum Desteği”  kitabı hediye edildi. Katılımcılar kurs sonunda gerek kursun teorik ve pratik içeriği ile gerekse de eğitimin yapıldığı fiziksel ortamın uygunluğu ile olumlu geri dönüşte bulundular. Eğitimciler tarafından kursiyerlere katılım belgelerinin verilmesiyle program sona erdi.

Yenidoğan bebeklerde solunum sistemi hastalıkları en sık yoğun bakıma yatış gerektiren hastalık grubunu oluşturmaktadır. Solunum sıkıntısı nedeniyle yenidoğan yoğun bakıma yatan gerek term gerekse preterm bebeklerin sıklıkla mekanik ventilasyon ihtiyacı oluşmaktadır. Mekanik ventilasyon tedavilerinin güncel bilgiler ışığında ve doğru yöntemlerle uygulanması bu bebeklerin hem sağ kalımları hem de uzun dönem hayat kaliteleri açısından büyük önem taşımaktadır. Bu sebeplerle Yenidoğan Kliniği tarafından organize edilen “Yenidoğan Mekanik Ventilasyon Kursu” eğitimlerine düzenli aralıklarla devam edilmesi planlanmaktadır.