Palyatif Bakımda Günlere Yaşam Katan Mekanlar İçin Elele
10 Ekim 2018

  • DSC_3814.JPG
  • WhatsApp Image 2018-10-09 at 15.52.22.jpeg
  • DSC_3812.JPG
  • DSC_3837.JPG
  • DSC_3858.JPG
  • DSC_3854.JPG
  • DSC_3843.JPG
  • DSC_3805.JPG
  • DSC_3828.JPG

Palyatif Bakımda Günlere Yaşam Katan Mekanlar İçin Elele

SBÜ İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Palyatif Bakım Merkezi ile Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından planlanan 2018-2019 güz yarıyılı boyunca sürecek Palyatif Bakım servislerinde hizmet kalitesini ve hasta memnuniyetini artırmayı hedefleyen stüdyo proje çalışmalarının ilk buluşması gerçekleşti.

 Yaşar Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nün akademisyenleriyle, üniversitenin  3. Sınıf öğrencilerinin Palyatif Bakım Merkezi’ni ziyaretlerini de kapsayan çalışmanın ilk oturumu Aile Hekimliği Uzmanı Doç. Dr. Yasemin Kılıç Öztürk’ün “Dünya’da ve Türkiye’de Palyatif Bakım Uygulamaları” konulu sunumuyla başladı.

Palyatif Bakım Merkezi Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Yasemin Kılıç Öztürk “Merkezimizin açıldığı günden bu yana pek çok farklı kurumla işbirliği yapmaya ve multisektöryel girişimlerde bulunmaya özen gösterdik. Bugün de mimar adayları ve akademisyen dostlarımızın desteğiyle günlere yaşam katacak mekanlar planlayarak, merkezimizde hizmet kalitesini ve hasta memnuniyetini artıracak yaratıcı fikirler geliştirebilmeyi, ve öğrencilerimizin hayal gücü ve tasarımlarıyla daha iyi fiziki koşullarda hizmet sunabilmeyi amaçlıyoruz. Kliniğimizde yapacağınız değerlendirmelerin Palyatif Bakım felsefesini özümseyerek ihtiyaca yönelik yaratıcı çözüm önerileri sunabilmenize katkı sağlayacağına inanıyoruz. Dönem sonunda ortaya çıkacak projeler için şimdiden çok heyecanlıyız.” dedi. 

Sunum sırasında söz alan Yaşar Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi’nde görevli Dr. Öğr. Üyesi Belgin Terim Çavka öğrencileriyle farklı meslek gruplarının ihtiyaçlarını değerlendirmeye yönelik alan gezilerini de içeren çalışmalarda bulunmanın eğitimdeki önemini belirterek “Verimli işbirliği 2018-2019 Güz yarıyılı boyunca sürdürülerek palyatif bakım mekansal kurgusuna ve tasarımına dair geleceğe yönelik umut verici proje fikirleri geliştirmek ve detaylandırmayı hedefliyoruz. Dönem sonunda geliştirilecek iç mimari düzenlemeleri de içeren projelerin sadece palyatif bakım alanında değil; yaşlı, engelli ve bakım ihtiyacı bulunan tüm bireylere yönelik farklı mekan düzenlemeleri açısından da yol gösterici olabileceği öngörülmektedir. “İyi gelen mekanlar için elele”  felsefesiyle birlikte çalışacağımızdan  çok mutluyuz” dedi.

Yapılan  sunumun ardından Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nde eğitim alan yaklaşık 80 kişilik 3. Sınıf öğrenci grubu  Dr. Öğr. Üyesi Belgin Terim Çavka, Dr. Öğr. Üyesi Meltem Eranıl Demirli, Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Çetin, Öğr. Gör. Can Külahçıoğlu, Öğr. Gör. Işık Örsel İmir ve Öğr. Gör. Burcu Parlak gözetiminde Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Palyatif Bakım servisini ziyaret ederek iç mimari stüdyo projesi olarak “Palyatif Bakım İç Mekan Projesi” üzerinde çalışmalarına başladılar. Bu doğrultuda grup tarafından iç mekan alan gezisi ve paralel olarak da dış alan koşulları ve teknik donatı incelendi.